Positieve gezondheid

Wat is positieve gezondheid?

Positieve gezondheid is een bredere kijk op gezondheid; het focust zich niet op de beperkingen die mensen ervaren, maar juist op wat mensen zelf kunnen. Op veerkracht en wat het leven betekenisvol maakt voor mensen. Waar we gewend waren om ons te richten op wat iemand niet meer kon, op beperkingen en gezondheidsproblemen, kijken we op dit moment en in de toekomst anders naar gezondheid: met een positievere insteek (22).

Positieve gezondheid gaat uit van zes dimensies:

Vanuit deze dimensies bekijken we waar de uitdagingen van de cliënt liggen en hoe we de eigen veerkracht van de cliënt kunnen versterker. Hierdoor kunnen we echt het verschil maken voor de cliënt.


Wil je aan de slag met de cliënt gaan met een vragenlijst kijk dan op de website van positieve gezondheid: https://www.iph.nl/. Er zijn diverse online versies om de vragenlijst in te vullen. Hier is ook een 'papieren versie' (28). 

Waarom positieve gezondheid?

Een andere kijk op gezondheid is noodzakelijk om te komen tot een participatiesamenleving, waarbij we niet meer uitgaan van wat iemand niet kan, maar wat iemand nog wel kan. We bekijken daarbij ook wat het eigen netwerk van de cliënt kan betekenen, om zo de cliënt nog meer in de eigen kracht te zetten en eigen regie te laten behouden.

Ook stamt de huidige definitie van gezondheid van de World Health Organisation (WHO) uit 1948. Het is een statische definitie die zich richt op de afwezigheid van ziekte. Door veranderingen in de maatschappij en demografie lijkt het niet meer haalbaar om op deze wijze naar gezondheid te kijken. De definitie van de WHO luidt:

'Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.' (23)

Deze definitie sluit steeds minder goed aan op hoe we gezondheid zien in onze hedendaagse maatschappij, waardoor we in de toekomst steeds meer uit zullen (moeten) gaan van positieve gezondheid.

Coalitieakkoord 2021-2025

In het coalitieakkoord voor de periode 2021-2025 komt gezondheid duidelijk naar voren (24). Ook hieruit blijkt dat een andere kijk op gezondheid noodzakelijk is om de gezondheidszorg in Nederland toegankelijk en betaalbaar te houden. De focus zal meer gelegd gaan worden op preventie, sport en bewegen. Dit was eerder al opgenomen in het preventieakkoord (25). Ook wordt in het coalitieakkoord gesproken over dat passende zorg de norm is. Zorg die bewezen effectief is, waarbij overbehandeling wordt voorkomen. Dit is direct verplaatsbaar naar de wijkverpleging: we werken evidence based, volgens de laatste richtlijnen en standaarden en we werken met Advance Care Planning. Zo voorkomen we onnodige zorg en sluiten we beter aan op de wensen van de cliënt. Hierdoor dragen we echt bij aan kwaliteit van leven.

Bronnen

22. Positieve gezondheid, wat is het? Institute for positive health. [Internet]. Beschikbaar via: https://www.iph.nl/positieve-gezondheid/wat-is-het/. [Geraadpleegd 18 maart 2022]. 

23. Constitution of the World Health Organisation. WHO. [Internet]. Beschikbaar via: https://www.who.int/about/governance/constitution. [Geraadpleegd 18 maart 2022]. 

24. Coalitie akkoord 'Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst. Rijksoverheid. [Internet]. 2022. Beschikbaar via: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2022/01/10/coalitieakkoord-omzien-naar-elkaar-vooruitkijken-naar-de-toekomst. [Geraadpleegd 18 maart 2022].  

25. Nationaal preventie akkoord. Rijksoverheid. [Internet]. 2018. Beschikbaar via: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gezondheid-en-preventie/documenten/convenanten/2018/11/23/nationaal-preventieakkoord. [Geraadpleegd 18 maart 2022]. 

28. Eenvoudige tool mijn positieve gezondheid. Institute for positive health. [Internet]. Beschikbaar via: https://www.iph.nl/eenvoudige-tool-mijn-positieve-gezondheid/. [Geraadpleegd 2 februari 2023].