1. Anamnese/assessment

De anamnese is misschien wel de allerbelangrijkste stap in het (wijk)verpleegkundige proces. Als in deze stap zaken worden vergeten of niet voldoende worden uitgevraagd, kunnen ook geen goede verpleegkundige diagnoses worden gesteld. Hierdoor kan ook geen goed zorgplan worden opgesteld.


De focus in de anamnese ligt niet op waar een cliënt hulp bij nodig heeft, maar juist op wat een cliënt nog wel kan en nog wil bereiken in het leven. Pas later in het (wijk)verpleegkundig proces kijken we naar hoe we tot die doelen gaan komen. Hierbij gaan we uit van positieve gezondheid.

Niet in ieder Elektronisch Cliënten Dossier (ECD) is een anamneseformulier opgenomen. Echter, zoals eerder al aangegeven, is de anamnese een essentieel onderdeel van het zorgproces. Mis je een goed en overzichtelijk anamneseformulier in het ECD waar je mee werkt? Maak dit dan bespreekbaar met je zorgorganisatie of ECD-leverancier. Een goed anamneseformulier maakt gebruik van een classificatiesysteem. Echter bevatten de verschillende classificatiesystemen (Omaha System, NANDA-I en Gordon) geen wetenschappelijk gevalideerde anamneseformulieren. Hierdoor is het mogelijk minder eenvoudig om de cliënt volledig in beeld te brengen middels een holistisch beeld. Om je hierin te ondersteunen en te helpen, hebben we per classificatiesysteem een richtlijn voor de anamnese opgesteld. Hierbij gaan we uit van de eisen die worden gesteld in landelijke standaarden, zoals het Kwaliteitskader Wijkverpleging en het Normenkader Indicatieproces van V&VN.

Het anamneseformulier

De vragen die zijn opgenomen in de anamneseformulieren zijn slechts richtinggevend en zeker niet uitputtend. Het belangrijkste van de anamnese is dat een gesprek plaatsvindt waarbinnen informatie verkregen wordt over de situatie van de cliënt. Om de cliënt volledig en holistisch in beeld te krijgen, is het van belang om alle domeinen/patronen te bespreken. Zo worden geen zaken over het hoofd gezien.

Multidomeinanalyse

Je kunt eventueel ook een uitgebreide multidomeinanalyse afnemen. Zeker bij kwetsbare ouderen kun je hiermee een compleet en holistisch beeld krijgen van de cliënt. De multidomeinanalyse bestaat uit meerdere domeinen die gestructureerd uitgevraagd kunnen worden. Hieronder zie je de verschillende domeinen en bijpassende thema's en aandachtsgebieden die je kunt bevragen:

Lichamelijke gezondheid

Lichamelijke problematiek

Lichamelijke klachten

Middelengebruik

Medicatie

- welke medicatie gebruikt cliënt en waarvoor?

- wie beheert medicatie (cliënt zelf/mantelzorg/thuiszorg)?

- problemen met medicatie inname, therapietrouw

Mentale gezondheid

Aard en ernst

Gedrag en beleving

Persoon en coping

Zelfredzaamheid

ADL

iADL/huishouden

Als ondersteuning kan de zelfredzaamheidsrader worden ingevuld. 

Dagstructuur

Netwerk

Mantelzorg

Naasten

Professionele zorg

Leefomgeving

Bronnen

7. Zelfredzaamheidsrader.  [Internet]. Beschikbaar via https://www.zelfredzaamheidsradar.nl/. [Geraadpleegd 18 maart 2022].